صفحه شخصی پیمان شبستانی   
 
نام و نام خانوادگی: پیمان شبستانی
استان: گیلان - شهرستان: آستارا
رشته: کارشناسی نقشه برداری - پایه نظام مهندسی: دو
شغل:  مسئول دفتر فنی / کارشناس نظام مهندسی گیلان
شماره نظام مهندسی:  12399
تاریخ عضویت:  1389/09/03
 روزنوشت ها    
 

 آب زیر کاه ! بخش عمومی

10

آب زیر کاه به کسانی اطلاق می شود که زندگی و حشر و نشر اجتماعی خود را بر پایه مکر و عذر و حیله بنا نهند و با صورت «حق به جانب» ولی سیرتی نامحمود در مقام انجام مقاصد شوم خود برآیند. این گونه افراد را مکار و دغلباز نیز می گویند و ضرر خطر آنها از دشمن بیشتر است. زیرا دشمن با چهره و حربه دشمنی به میدان می آید، در حالی که این طبقه در لباس دوستی و خیرخواهی خیانت می کنند.
اکنون باید دید در این عبارت مثلی، آبی که در زیر کاه باشد چگونه ممکن است منشأ زیان و ضرر شود.
آب زیر کاه از ابتکارات قبایل و جوامعی بود که به علت ضعف و ناتوانی جز از طریق مکر و حیله یارای مبارزه و مقابله با دشمن را نداشته اند. به همین جهت برای آنکه بتوانند حریف قوی پنجه را مغلوب و منکوب نمایند، در مسیر او باتلاقی پر از آب حفر می کردند و روی آب را با کاه و کلش طوری می پوشانیدند که هیچ عابری تصور نمی کرد «آب زیر کاهی» ممکن است در آن مسیر و معبر وجود
داشته باشد. باید دانست که ایجاد این گونه باتلاقهای آب زیر کاه صرفاً در حول و حوش قریه ها و قصبات مناطق زراعی امکان پذیر بود، تا برای عابران وجود کاه و کلش موجب توّهم و سوءظن نشود و دشمن با خیال راحت و بدون دغدغه خاطر و سرمست از باده غرور و قدرت در آن گذرگاه مستور از کاه و کلش گام بر می داشت ون در درون آب زیر کاه غرقه می شد.
آب زیر کاه در قرون و اعصار قدیمه جزء حیله های جنگی بود و سپاهیان متخاصم را از این رهگذر غافلگیر و منکوب می کردند.
البته این حیله جنگی در مناطق باتلاقی و نقاطی که شالیزاری داشت - مانند گیلان و مازندران - بیشتر معمول و متداول بود تا همان طوری که گفته شد، موجب سوءظن دشمن نگردد. طریقه اش این بود که در مسیر قشون مهاجم باتلاقهای پراکنده و متعدد و کم عرض حفر می کردند و روی باتلاقها را با کاه و کلشن می پوشانیدند. بدیهی است عبور از این مناطق موجب می شد که قسمت مقدم مهاجمین یعنی پیشتازان و سوارکاران در باتلاقهای سرپوشیده فرو روند و پیشروی آنها دچار کندی شود تا برای مدافعان فرصت و امکان آمادگی و تجهیز سپاه فراهم آید. فی المثل
اسپهبد فرخان بزرگ، فرزند دابویه، معاصر عبدالملک مروان، که بعد از پدر بر مسند حکومت طبرستان نشست و از گیلان تا نیشابور را در حیطه تصرف آورده بود؛ برای جلوگیری از عصیان و سرکشی دیلمی ها و سایر طاغیان و سرکشان: «از آمل تا دیلمستان چنان به اصطلخ (گویش مازندرانی به معنی استخر) و خندق و مثل هذا استوار گردانید که جز پیاده را عبور ممکن نبودی».

یکشنبه 3 شهریور 1392 ساعت 10:47  
 نظرات    
 
مائده علیشاهی 23:28 یکشنبه 3 شهریور 1392
2
 مائده علیشاهی
خدا از شر این آدمها حفظمون کنه...
جریانش هم جالب بود،نمی دونستم..
سپاس از شما
امیر یاشار فیلا 03:10 دوشنبه 4 شهریور 1392
3
 امیر یاشار فیلا

سپاس پیمان جان.
جلال بهرامی 09:17 دوشنبه 4 شهریور 1392
1
 جلال بهرامی
خیلی جالب بود داستانش رو نمیدونستم !
محمد مهدی مدرس نیا 16:43 دوشنبه 4 شهریور 1392
1
 محمد مهدی مدرس نیا
جالب و خواندنی بود.
ممنون
پیمان شبستانی 10:30 چهارشنبه 6 شهریور 1392
0
 پیمان شبستانی
سپاس از اظهار لطف همه دوستان